SOLANDERFÖRENINGEN
THE SOLANDER SOCIETY

 

SOLANDERPARKEN

Solanderföreningen bildades år 1999 för att hedra minnet av linnélärjungen, botanisten och världsomseglaren Daniel Solander.
Solanderföreningens har sitt säte i Öjebyn, Piteå gamla stad, Solanders födelseplats

 

 

Foto: Ivar Gustafsson

Solanderparken, som invigdes den 1 juli 2000, är uppförd för att hedra minnet av linnélärjungen, botanisten och världsomseglaren Daniel Solander, som föddes den 19 februari 1733 i Kaplansgården, som låg alldeles intill den plats där parken nu är uppförd. Parken ligger i kyrkstadsområdet i centrala Öjebyn.
Den cirka 2000 kvadratmeter stora parken är formgiven av landskapsarkitekten Irma Johansson-Öberg, som låtit sig inspireras av Carl von Linnés Lapplandsresa vad gäller växturvalet. Arbetet har gjorts helt ideellt och är en gåva till Solanderföreningen.
I parken finns fyra trädsorter (björk, rönn, paradisäpple, rosenapel och apel) och ett flertal olika buskar (bl.a. syrén, skärmtry, korgvide, ullvide och rosenspirea). I blomsterrabatterna prunkar såväl olika sorters parkrosor som perenner.Urval och inköp av växterna har skett i samarbete med forskningsassistent Elisabeth Öberg vid SLU:s forskningsstation i Öjebyn. Ett flertal av växterna har av SLU skänkts till Solanderparken. Varje sommar bidrar dessutom trädgårdsamatörer i Pitebygden med sommarblommor som ytterligare förhöjer prakten i parken.
I parken finns monumentet "Solanders stenar" uppfört. Monumentet består av ett vågformat stenblock (hämtat ur den lokala berggrunden) med en jordglob och symboliserar Solanders resor på världshaven. Monumentet är utformat av konstnären Sture Berglund i samarbete med stenhuggaren Sven-Erik Bryggman.
Uppförandet av parken har möjliggjorts genom bidrag från ortens företag, Piteå kommun, Piteå landsförsamling, Kungliga Vetenskapsakademien, Svenska Linnésällskapet och enskilda personers gåvor. Parken drivs och sköts genom ideella insatser av Solanderföreningens medlemmar.

Ritning över parken och växtförteckning.
------------------
LÄNKAR
Solanderparkens invigning
Bilder från Solanderparkens invigning tagna av fotografen Ingemar Johansson visas på hans hemsida http://www.rafo.bd.se/bildsida/solander/solander.htm
Images from the inauguration of the Solander garden are shown at http://www.rafo.bd.se/bildsida/solander/solander.htm


Den som vill veta mer om växtförädling och växters "nutidshistoria rekommenderas ett besök på
SLU:s Försöksstation i Öjebyns hemsida eller
hemsidan för
Arboretum Norr

Kungliga Vetenskapsakademien
Linnéträdgården
The Linnean Society of London

 

Bilder från parken
2006
Foto: Ivar Gustafsson


Klicka på bilden om du vill se den i större format!

 

 

 

 

 

 

Här hittar du Solanderparken

 

.

 

Sidan uppdaterad 2014-10-20