SOLANDERFÖRENINGEN
THE SOLANDER SOCIETY

 

 

Solanderföreningen bildades år 1999 för att hedra minnet av linnélärjungen, botanisten och världsomseglaren Daniel Solander.
Solanderföreningens har sitt säte i Öjebyn, Piteå gamla stad, Solanders födelseplats

 

 

 

HMB Endeavour


Dagligt liv ombord
Uppgifterna sammanställda av Ivar Gustafsson och är hämtade ur: Captain Cook’ s Journal 1768 - 71 Endeavour - CD-rom utgiven av National Library of Australia och National Maritime Museum, Darling Harbour. http://www.nla.gov.au/pub/endeavour/index.html


Sjömansklädsel

Även om bruket av sjömansuniform inte kom förrän 1857, så hade sjömän även tidigare en klädsel som gjorde det lätt att se vilket yrke de hade. De hade löst sittande byxor med vida byxben (men ännu inte utställda). Byxorna hölls på plats med ett bälte där det satt en kniv eller med en silkesnäsduk som knutits runt midjan.

Skjortan var enfärgad, randig eller rutig med långa ärmar. Färgen var begränsad till svart, brun, grön eller röd eftersom billiga färger inte uppfanns förrän i slutet av 1800-talet. Jackorna var i regel korta med knäppta manschetter så att ärmarna kunde rullas upp. Västarna var prickiga eller randiga. När det var kallt bar man långrockar. När man passerade Eldslandet utrustades manskapet med s.k. Magellanjackor, gjorda av ett särskilt kraftigt och tätt tyg.

Sjömännen gillade hattar med små brätten eftersom det var mindre risk att de blåste av eller också hade de en yllehuva som höll öronen varma. De gick oftast barfota även om de ägde ett par skor som de använde när de gick iland.

I hemmahamn dekorerade ofta sjömännen sina jackor med färgade band och broderier. Sjömännens utmärkande klädsel gjorde dem till ett lätt igenkänt byte för s.k. pressargäng som “rekryterade” dem för tjänst i flottan.

Sjömän förväntades hålla sig med egna kläder och använde i regel de som man hade med sig när de mönstrade ombord. Även om de flesta var händiga med nål och tråd och duktiga på att laga sina kläder var det oundvikligt att det mesta blev utslitet under en lång resa. Då kunde man köpa kläder från “klädkistan”(slopchest). Dessa kläder hade alla samma utseende och i slutet av resan hade de flesta en ganska uniform klädsel. Kläderna(slops) hade ett rimligt pris och var av ganska god kvalitet. När en sjöman dog såldes hans kläder på auktion (pengarna tillföll änka
n) men det ansågs föra otur med sig att använda en avlidens kläder under den pågående resan

 

-------------------------

Länkar

The Endeavour

The official Endeavour website

 

Du är besökare sedan januari 2001

Sidan uppdaterad 2011-04-10

Webmaster